Werk en een stoma


Deelnemen aan het arbeidsproces kan een zeer positieve invloed hebben op iemands welzijn. Ook al heeft het lichaam het enigszins en misschien wel ernstig laten afweten, werken doet soms wonderen. Deelnemen aan het arbeidsproces heeft een aantal positieve gevolgen zoals het verwerven van inkomen, persoonlijke groei en ontwikkeling.
Er zijn weinig beroepen die stomadragers niet meer kunt uitoefenen. Wel moet zware lichamelijke arbeid vermeden worden. Veel tillen en bukken is niet goed voor de buikwand rondom de stoma. Tengevolge van de operatie blijft de buikwand een ‘zwakke’ plek, met een verhoogde kans op een breuk (parastomale hernia). Een baan waarbij de buikspieren zwaar worden belast is dus minder geschikt voor een stomadrager. In dat geval kan men nagaan of er mogelijkheden zijn om de werkzaamheden aan te passen. Verder zijn er geen beperkingen.

Hoe de terugkeer naar het arbeidsproces verloopt, en of er sowieso sprake is van hervatting van het werk, hangt sterk samen met iemands persoonlijkheid en omstandigheden. En natuurlijk met het ziektebeeld.

Voor specifieke tips over de verschillende soorten stoma’s verwijzen we u graag naar de brochures Hints en Tips.