Problemen voorkomen


Goede stomazorg is de basis om problemen te voorkomen. Denk hierbij aan het gebruik van een juiste mal, het juiste materiaal met goede pasvorm en de juiste manier van aanbrengen en verwijderen.

Huidproblemen en lekkages voorkomen
Huidproblemen en lekkages gaan vaak samen. Voortdurende lekkages veroorzaken huidproblemen; omgekeerd geven huidproblemen een vochtige huid, waardoor het opvangmateriaal minder goed kan hechten en er lekkages optreden.
Om huidproblemen en lekkages te voorkomen en te behandelen, zijn er verschillende producten beschikbaar.

Tips om huidproblemen en lekkages te voorkomen:


Colostoma
Is de opening van het opvangmateriaal iets te groot, dan adviseert u uw patiënt het materiaal zo te plakken dat de huid onder de stoma volledig beschermd is; boven de stoma blijft dan wat huid vrij. Raad de patiënt aan bij de volgende bestelling een kleinere maat te bestellen.
 
Ileostoma en urinestoma
De ontlasting van de dunne darm, en ook de urine zijn vaak zeer scherp en irriterend voor de huid. Het is van belang dat de opening van het opvangmateriaal precies past rondom de stoma. Lekkage van ontlasting of urine kan binnen een paar uur een ontvelde huid opleveren.

Huid beschermen
Dansac Skin Crème is een huidverzorgende crème die onder het opvangmateriaal aangebracht kan worden. Deze crème voorkomt dat de huid uitdroogt en beschermt de huid tegen huidirritaties.

Geuroverlast
Heeft uw patiënt veel last van geuroverlast, dan is dat meestal het gevolg van lekkage. Het opvangmateriaal is dan niet goed aangebracht; er is geen volledige aansluiting tussen de stoma en het opvangmateriaal. Misschien omdat er een klein huidplooitje onder de huidplaat zit, en er lucht en/of ontlasting ‘lekt’. Zorg er daarom voor dat het opvangmateriaal perfect aansluit. Wanneer dit niet lukt, kunt u uw patiënt aanraden over te gaan op een ander systeem, of een hulpmiddel te gebruiken.

Geuroverlast kan ook het gevolg zijn van onvoldoende hygiënische verzorging. Het kan zijn dat de stomadrager het opvangzakje heeft geleegd, maar de onderkant van het zakje niet goed heeft schoongemaakt. Het kan ook zijn dat het filter in het opvangmateriaal verzadigd is, het opvangzakje gaat bol staan omdat het filter niet goed meer werkt. Sommige stomadragers prikken dan een gaatje in hun opvangmateriaal om op die manier het opvangzakje weer plat te krijgen. Dit is absoluut uit den boze: hierdoor gaat de lucht naar buiten, waardoor de geuroverlast aanhoudt. Er is dan ook maar één oplossing en dat is een nieuw opvangzakje aanbrengen.

Gasvorming
Gasvorming is een normaal gevolg van de spijsvertering en het komt bij iedereen voor. Het is dan ook niet geheel te vermijden, maar wel iets te verminderen. Het grootste deel (70%) van de darmgassen is afkomstig van ingeslikte lucht en neemt toe bij roken, snel praten en snel eten. Het resterende deel is afkomstig van bepaalde voedingsmiddelen.

Gasvorming kan worden verminderd door:
  • langzaam en rustig te eten
  • goed te kauwen
  • niet te drinken tijdens de maaltijden
  • geen kauwgom te gebruiken
  • niet door een rietje te drinken
  • gasproducerende voedingsmiddelen te vermijden, zoals: uien, prei, koolsoorten, spruiten, koolzuurhoudende dranken, bier, peulvruchten, eieren, erwtensoep en scherp gekruide gerechten
  • geen maaltijden over te slaan; een lege darm veroorzaakt ook gasvorming